Nieuw opleidingscentrum is duw in de rug van groeiende kunststofsector in Limburg

Dit sectorspecifieke opleidingscentrum voor de kunststoffen, een sector die in Limburg jaar na jaar aan economisch belang wint, richt zich zowel naar leerlingen, werkzoekenden als werknemers uit de kunststofverwerking. Deze gecentraliseerde en
doelgroep-overschrijdende aanpak maakt dit initiatief uniek in Vlaanderen.

Met 76 bedrijven, zowat 4.000 werknemers en een toegevoegde waarde van 1 miljoen euro per dag (364 miljoen euro in 2015) is de kunststofverwerkende industrie een belangrijke sector voor de Limburgse economie. Limburg is trouwens goed voor bijna een kwart (22,7%) van de totale tewerkstelling in de kunststofverwerking in Vlaanderen en dat aandeel zit de laatste jaren in stijgende lijn. Om deze economische sleutelpositie te behouden en verder te versterken, is er nu in Hasselt een sectorspecifiek opleidingscentrum met aangepast machinepark waar studenten, werkzoekenden en werknemers hun technische competenties kunnen ontwikkelen en aanscherpen onder begeleiding van een voltijdse instructeur. Drie partners slaan hiervoor de handen in elkaar en leveren elk een financiële inspanning: de sectorale vormingsorganisatie PlastIQ, de VDAB en het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Limburg.

 

Jaarlijks willen we hier honderden scholieren uit TSO- en BSO-opleidingen laten kennismaken met de sector van de kunststoffen, tientallen werkzoekenden aan een job helpen en heel wat kunststofverwerkende bedrijven ontvangen voor opleidingen en trainingen op maat van hun werknemers. We zijn ervan overtuigd dat we de kunststofverwerking in Limburg op deze manier een forse duw in de rug geven en jong talent warm maken om aan de slag te gaan in de kunststofsector. Met dit opleidingscentrum investeren we in een mooie toekomst voor de kunststoffen in Limburg en we geloven sterk dat deze samenwerking model kan staan voor gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen”, zeggen initiatiefnemers Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie essenscia vlaanderen & voorzitter van PlastIQ, Guido Bijnens, voorzitter RTC Limburg en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB.

01-12-2016

Terug