Spring naar de inhoud

Leerlingen zijn enorm enthousiast over de workshops van PlastIQ

Jongeren krijgen vaak ongenuanceerde informatie over kunststoffen voorgeschoteld. Die berichtgeving zorgt op zijn beurt voor een negatieve beeldvorming bij kinderen, waardoor ze snel geneigd zijn te denken dat kunststoffen slecht zijn. “Een bezoek aan het Circular Materials Center (CMC) geeft kinderen en jongeren een beter zicht op wat kunststoffen zijn en verandert grotendeels hun mening”, vertelt leerkracht Foeke Vanneste, GBS BARTHEL.

Foeke Vanneste
Recycleren is niet langer iets wat ze leren, het is iets wat ze doen.
Foeke Vanneste, leerkracht

Ontdekken van een nieuwe (kunststof)wereld

Kinderen gaan graag op ontdekking. Het Circular Materials Center is niet enkel een opleidingshub voor werkzoekenden en werknemers, ook jongeren kunnen er alles ontdekken over kunststoffen tijdens diverse workshops. “Kinderen zijn eigenlijk altijd enthousiast bij een bezoek aan CMC. Ze leren er met machines werken waar ze nog nooit mee gewerkt hebben en leren zo al doende wat plastic en kunststoffen allemaal in hun mars hebben. Dat is ook nodig, want jongeren worden voortdurend geconfronteerd met negatieve berichtgeving rond het onderwerp”, vertelt Foeke.

Jongeren maken de ‘MOOV’

PlastIQ Moov is een initiatief van PlastIQ dat kinderen informeert over het belang van kunststoffen en probeert op een leuke manier een genuanceerd beeld te schetsen. “PlastIQ Moov voorziet ons van lesmateriaal met informatie op maat van de kinderen. Aanvullend zijn er ook grappige animatiefilmpjes waarin te zien is waarvoor kunststoffen allemaal gebruikt worden. Zeer leerrijk, maar ook speels, en dat spreekt aan.

Onze leerlingen maakten in iedere geval de ‘moov’ naar het beter begrijpen van kunststoffen”, zegt Foeke.

Weg van de saaie schoolbanken

Een volledige dag achter saaie schoolbanken is voor vele kinderen net iets te veel van het goede. “Een bezoek aan het CMC is een educatieve uitstap, eentje waar kinderen echt naar uitkijken. Ze komen hier naartoe met hun plasticafval en leren dat ze van iets dat waardeloos lijkt, terug een nieuw en leuk product kunnen maken. Recyclage wordt op die manier iets wat ze gedaan hebben en niet iets wat ze geleerd hebben uit een boekje.”

Voordelen

01. Kinderen zijn altijd enthousiast bij een bezoek aan een workshop van PlastIQ in CMC

02. Lesmateriaal met aanvullende animatiefilmpjes zorgen voor educatieve meerwaarde

03. Recyclage is nu iets wat ze doen, niet iets wat ze geleerd hebben uit een boekje

Contact

In contact komen met een van onze medewerkers of heb je een specifieke vraag over onze diensten?

Vul het formulier in en stel ons je vraag. Wij nemen snel contact met je op.

Nieuwsbrief

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Meer info