Spring naar de inhoud

Met de hulp van PlastIQ halen we de juiste kennis in huis om verder te kunnen blijven groeien

De kunststofverwerkende industrie is net zoals zoveel andere sectoren op zoek naar geschoold personeel dat op korte termijn kan ingezet worden in een productie-eenheid. Niet evident, want er zijn meer jobs beschikbaar dan er potentiële werknemers zijn. Maurizio Grecuccio is product engineer bij Mativ – Conwed Plastics, een leverancier van kunststofnetten voor zeer uiteenlopende industrieën. Hij maakte in 2016 voor het eerst kennis met PlastIQ en werkt sindsdien met de opleidingsorganisatie samen om sommige van de bestaande werknemers van Mativ om te laten vormen tot extrusie-operatoren.

PlastIQ - Get in touch with plastics
De samenwerking met PlastIQ verloopt altijd correct. De organisatie zorgt dat we de juiste kennis in huis kunnen halen om verder te blijven groeien.
Maurizio Grecuccio, product engineer

Basisopleiding extrusie en grondstoffen

Mativ specialiseert zich in het vervaardigen van kunststofnetten die ingezet worden voor toepassingen zoals o.a. filtratie, erosiecontrole en antislipbenodigdheden. De netten worden voornamelijk gebruikt om bestaande oplossingen te verbeteren, verstevigen en te optimaliseren. De belangrijkste kunststofverwerkende techniek die daarvoor aangewend wordt is extrusie. Maurizio: “Ik kreeg in 2016 de vraag van mijn leidinggevende om een basisopleiding extrusie en grondstoffen te volgen. Dat was de eerste keer dat ik kennismaakte met PlastIQ.”

Extruderen vraagt specifieke vaardigheden

Extruderen vergt specifieke skills die niet standaard aan bod komen tijdens vooropleidingen of in het onderwijs. “We maken unieke producten met bijzondere technieken. Niet iedereen kan zomaar, zonder enige achtergrond, een extrudeermachine bedienen. Een extrusie-operator is dan ook niet zomaar een job, het is een vak”, vertelt Maurizio. De production engineer van Mativ heeft afgelopen jaren verschillende medewerkers een traject bij PlastIQ laten doorlopen. “We maken voornamelijk gebruik van het open aanbod voor het bijscholen van onze mensen. Naast extrusie-operatoren voorziet PlastIQ ook in opleidingen voor engineers en managers. De focus ligt hier dan voornamelijk op toelichting bij nieuwe technologieën.”

“De samenwerking met PlastIQ verloopt altijd correct. De organisatie zorgt dat we de juiste kennis in huis kunnen halen om verder te blijven groeien”, vertelt Maurizio

Tewerkstelling creëren als belangrijkste uitdaging

Mensen die rechtstreeks van de schoolbanken doorstromen naar de kunststofverwerkende industrie ontbreken vaak de kennis en de knowhow om een extrudeermachine te bedienen. “Daarom is een basisopleiding waarin het uitgebreid gaat over grondstoffen en de techniek zeer belangrijk”, vult Maurizio aan. Verder hoopt hij dat PlastIQ nog meer voet aan grond krijgt in Limburg, zodat ook daar een uitgebreid aanbod open opleidingen kan aangeboden worden. “Ik ben ervan overtuigd dat een nog grotere spreiding en een goede samenwerking met RVA en VDAB kan bijdragen tot het vergroten van de tewerkstelling in onze sector.”

 

Voordelen

01. Opleiding extrusie-operator in open aanbod

02. Correcte samenwerking

03. Instroom van mensen met de ‘juiste kennis’ realiseert groei

Contact

In contact komen met een van onze medewerkers of heb je een specifieke vraag over onze diensten?

Vul het formulier in en stel ons je vraag. Wij nemen snel contact met je op.

Nieuwsbrief

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Meer info